lifemaster en wijkteams

Psychologie

De Weense psychiater Alfred Adler (1871-1937) ontwikkelde de Individual psychologie. Hierbij wordt uitgegaan van het totaalbeeld van de mens in zijn omgeving, ook wel Gestaltbenadering genoemd. Zijn leerling Dreikurs werkte de theorie verder uit.

Een fundamenteel principe van deze benadering is dat elk menselijk gedrag doelgericht is en dat de betekenis van iemands gedrag alleen kan worden begrepen als de doelen van de persoon in kwestie duidelijk zijn. Doelen kunnen in die zin goed of verkeerd gericht zijn en soms afwijkend gedrag veroorzaken. Er wordt in de begeleiding en/of behandeling uitgegaan van de volgende vier doelstellingen.

Aandacht

Het eerste gerichte doel is aandacht: als je het gevoel hebt er niet bij te horen trek je onbewust de conclusie: ‘alleen als ik aandacht krijg, ben ik van waarde en hoor ik erbij. Je gaat extra je best doen om speciaal te zijn.

Macht

Als je streven erbij te horen niet lukt door middel van aandacht, ga je door met het volgende gerichte doel: het verkrijgen van macht. Macht betekent dat je anderen naar je hand zet. Je kunt daarvoor zowel je zwakheid als je kracht gebruiken.

Wraak

Als je ontmoedigd bent en tot de conclusie komt dat je ook door het gebruik van macht er niet bij hoort, ga je een derde gericht doel nastreven, dat van wraak. Je bent gekwetst en j